مراسم سالگرد شهادت سردار سلیمانی، ظهر روز شنبه ۱۳ دیماه در مسجد دانشگاه تهران برگزار گردید.
مراسم نخستین سالگرد شهادت سردار سلیمانی ظهر روز شنبه ۱۳ دیماه با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، رؤسای دانشگاههای تهران و علوم پزشکی تهران، مدیران و مسئولان و جمعی از دانشجویان و کارکنان دانشگاه برگزار شد.
در این مراسم دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران، با بیان اینکه امیدواریم این آخرین حادثه از این گونه وقایع در کشور باشد، تصریح کرد: «درست است شهادت ثمرات بسیار گستردهای دارد و جریانهای بسیار عمیقی را بنیانگذاری میکند که در طول تاریخ تأثیرات بسیاری میگذارد، اما باید فکر کنیم که چرا باید این سرمایهها را از دست بدهیم و چرا باید دشمن جسارت این را پیدا کند و به خود این جرأت را بدهد که سرمایههای ما را به شهادت برساند. دانشگاهها باید روی اینگونه مسائل بررسی و کار کنند تا از تحقیقات آن برای پیروزیهای بعدی استفاده شود».
وی افزود: «تحلیل این وقایع باید در دانشگاه صورت گیرد و با تحلیل دقیق و علمی باید فرهنگ به وجود آمده پس از شهادت سردار سلیمانی را تعمیق داد. باید موضوع شهادت و عملکرد این دو شهید، موضوع پایاننامه و کارهای تحقیقاتی قرار داده شود؛ چرا که این دو شهید در بسترهایی رشد یافتهاند و زمینهها و جریانهای فکری باعث شکلگیری شخصیتهای آنان شده است که بررسی این مبانی و جریانهای فکری و شناخت آنها میتواند برای آیندگان راهگشا باشد».
رئیس دانشگاه تهران، در بخش دیگری از سخنان خود به ابعاد دیگری از شخصیت سردار سلیمانی و دکتر فخریزاده اشاره کرد و گفت: «باید در حوزه اجرا نیز از این دو شهید بزرگوار درس بیاموزیم، گرچه اخلاص و ایمان نقش اساسی در موفقیت این دو بزرگوار داشته است، اما حتماً علم مدیریت و دانش نیز در این موفقیتها نقش به سزایی ایفا کرده است. همچنین اطلاعات قابل نشر باید در اختیار دانشگاهیان قرار گیرد تا دانشگاهیان بتوانند بررسی و تحقیقاتی درباره این دو شهید بزرگوار داشته باشند و نتایج این تحقیقات را در اختیار مردم و جامعه قرار دهند».
دکتر نیلی احمدآبادی، تصریح کرد: «برگزاری سالگرد شهادت سردار سلیمانی حرکتی است در جهت گرامیداشت یاد و خاطره این عزیزان و فرصتی است برای بررسی وقایع بعد از آن، عملکرد شهید سلیمانی در دوران حیات بسیار درخشان بود و بعد از شهادت نیز این تأثیرگذاری دو برابر شد و مردم با شرکت در مراسم تشییع شهیدان سلیمانی و فخریزاده قدر تلاشهای این دو شهید را ارج نهادند».
وی در پایان سخنان خود اظهار کرد: «ما امروز شاهد الگوهای جدیدی هستیم، هیچگاه یک جامعهای که در آن ملتی با فرهنگ غنی زندگی میکنند، نمیتواند بدون اسطوره باشد. بدون اسطورهها هیچ جامعهای نتوانسته تبدیل به تمدن و ملتی پایدار شود. شهید سلیمانی بهعنوان یک اسطوره و الگو در یادها خواهند ماند. در این شرایط با توجه به تغییرات زمان نیاز به اسطوره و الگو داریم، چون این الگوها و اسطورهها هستند که در دوراهی تصمیمگیری به کمک ما میآیند و راه را به ما نشان میدهند».
در بخش دیگری از این مراسم حجتالاسلام و المسلمین مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، نیز ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان سلیمانی و فخریزاده و با اشاره به خصوصیات اخلاقی بارز شهید سلیمانی گفت: «شخصیت شهید سلیمانی در حوزههای رفتاری جای زیادی برای معرفی دارد و آنچه از دانشگاهها و مراکز علمی انتظار میرود پروراندن، بسط دادن و جلوهسازی اخلاقی و علمی شخصیت این شهید و ارائه آن به جامعه است».
وی افزود: «در حال حاضر دشمن در حال ناامیدسازی است، احساس شکست را القا میکند و میخواهد سرمایههای هویتی ما را بیارزش جلوه دهد. دانشگاهها مسئولیت خطیری برای بزرگ جلوه دادن ارزشهای اخلاقی شهیدان سلیمانی و فخریزاده برعهده دارند».
حجتالاسلام و المسلمین رستمی، از شهید سلیمانی بهعنوان اسطورهای یاد کرد که علمآموزی و مهربانی در عین شجاعت و عزتمندی، تواضع در عین عزت، عرفان و حماسه و دوری از سیاست و سیاستزدگی را یکجا داشته است.
در این مراسم که به همت دانشگاههای تهران و علوم پزشکی تهران و با همکاری نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه و بسیج دانشجویی برگزار شد، از خانوادههای معظم چند تن از شهدا با اهدای لوح قدردانی شد.
شهید قاسم سلیمانی بامداد روز ۱۳ دیماه ۱۳۹۸ در حالیکه به طور رسمی از سوی دولت عراق به آن کشور سفر کرده بود، در فرودگاه بغداد توسط پهبادهای رژیم آمریکا ترور و به شهادت رسید.